Będąc w stolicy, moja siostra zrobiła tak pyszne babeczki,
że nie mogłam pozostać wobec nich obojętna.
W ich smaku to ciasto odgrywa największą rolę,
jagody odchodzą na dalszy plan, jednak na pewno są dobrym dopełnieniem :)
Ciasto:
200 g mąki pszennej
75 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
duża szczypta sody
150 ml maślanki
60 ml oleju roślinnego
40 ml płynnego miodu
1 jajko
50 ml mleka
ok. 140 g jagód
Kruszonka:
30 g zimnego masła
55 g mąki pszennej
3-4 łyżeczki cukru wanilinowego
Na początku robimy kruszonkę, którą następnie schładzamy.
Do jednej miski przesiewamy wszystkie suche składniki na ciasto i jagody zaś do drugiej pozostałe. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i szybko mieszamy do momentu połączenia się składników. Pieczemy 14-16 minut w 170 stopniach.