Strony

niedziela, 20 października 2013

Zupa krem z dyni



Korzystając z przepisu mojej siostry i okazji do kupienia dyni, ugotowałam w końcu kremową zupę.

 Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek jadła coś dyniowego a tym bardziej 
gotowała.

Był to mój pierwszy raz i muszę przyznać, że poszło szybko i sprawnie.





Chyba powoli zaczyna podobać mi się gotowanie bo dotychczas miałam co do tego wiele wątpliwości.

Ugotowałam jej tyle, że wystarczy mi jeszcze do Łodzi :))


Zupa wyszła delikatna i lekko słodka i przede wszystkim niezwykle syta.





Przepis na 4-6 porcji:

Składniki:
400 g obranej dyni (ja użyłam dyni hokkaido)
400 g obranych słodkich ziemniaków
700ml bulionu warzywnego/drobiowo-warzywnego 
3 łyżki jogurtu greckiego+do podania
1 cebula
1,5 łyżki masła
sól, pieprz, czosnek






Jak zrobić:
Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na maśle w rondlu o grubym dnie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki -wymieszać i dusić kilka minut. Następnie zalać 700 ml bulionu, doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min, aż warzywa zmiękną. 
Całość zmiksować blenderem z jogurtem greckim. Dodać przyprawy.
Można podawać z grzankami.





Następnym razem będą dyniowe muffinki :)

Pozdrawiam,
                     

3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i komentarz :)