Korzystając z przepisu mojej siostry i okazji do kupienia dyni, ugotowałam w końcu kremową zupę.
Nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek jadła coś dyniowego a tym bardziej
gotowała.
Był to mój pierwszy raz i muszę przyznać, że poszło szybko i sprawnie.
Chyba powoli zaczyna podobać mi się gotowanie bo dotychczas miałam co do tego wiele wątpliwości.
Ugotowałam jej tyle, że wystarczy mi jeszcze do Łodzi :))
Zupa wyszła delikatna i lekko słodka i przede wszystkim niezwykle syta.
Przepis na 4-6 porcji:
Składniki:
400 g obranej dyni (ja użyłam dyni hokkaido)
400 g obranych słodkich ziemniaków
700ml bulionu warzywnego/drobiowo-warzywnego
3 łyżki jogurtu greckiego+do podania
1 cebula
1,5 łyżki masła
sól, pieprz, czosnek
Jak zrobić:
Pokrojoną w piórka cebulę zeszklić na maśle w rondlu o grubym dnie. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki -wymieszać i dusić kilka minut. Następnie zalać 700 ml bulionu, doprowadzić do wrzenia po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min, aż warzywa zmiękną.
Całość zmiksować blenderem z jogurtem greckim. Dodać przyprawy.
Można podawać z grzankami.
Ale pyszności u Ciebie!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło
Jak nie lubię dyni to taka zupkę bym zjadła! Niesamowicie apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować;)
OdpowiedzUsuń