Strony

sobota, 4 stycznia 2014

Gotowanie - udręka czy przyjemność?


Na dobry początek nowego roku postanowiłam zacząć rozwijać moje zdolności kulinarne.
Z zazdrością patrzę na osoby, którym gotowanie sprawia przyjemność.
Sama uwielbiam jeść, ale jak już przychodzi do gotowania to czasami wydaje mi się, że robię to z przymusu.


A to kuchnia za mała, a to dla samej siebie nie opłaca się gotować...
Takie i inne wymówki chodzą mi cały czas po głowie gdy nadchodzi pora obiadu.

Chcę to w końcu zmienić!
Nie będę po raz setny gotować zupy pomidorowej czy kupować gotowych pierogów.
Przecież nie tędy droga!


 Dlatego chętnie  co jakiś będę czas publikować
tego typu posty, które mam nadzieję bardziej zmobilizują mnie do zmiany moich nawyków żywieniowych.

Im mam więcej czasu tym moje chęci wzrastają i gotuję sobie różne pyszności, o których jeszcze niedawno bym nie pomyślała.
Niestety gotowanie dla samej siebie jest dla mnie nie do zniesienia ale coś jeść przecież muszę!

Bardzo lubię szybkie i sprawdzone przepisy. Często nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni więc w
przygotowywaniu posiłków ograniczam się czasowo jak mogę.

Jednym z tych dań jest zdecydowanie pierś z kurczaka podsmażana na
patelni w sosie pomidorowym na słodko
.



Czego potrzebujemy:

- pierś z kurczaka
- pomidory w puszce
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- tymianek
- serek mascarpone - 2  łyżki (ja czasami zastępuję go śmietaną)
- cukier
- pieprz (używam kolorowego)
- sól
- makaron









Jak przygotować:

1.Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się wszelkich błonek po czym kroimy w kostkę. Można doprawić przyprawami takimi jak słodka papryka czy gotowa przyprawa do kurczaka.

2. Jak już pierś będzie gotowa to dodajemy na patelnię pomidory z puszki wraz z sosem, wcześniej podsmażoną cebulę, wyciśnięty czosnek i przyprawy.

3. Na sam koniec dodajemy serek mascarpone i cukier tak aby nie było czuć goryczy pomidorów.

4. Podajemy z makaronem (u mnie najczęściej jest to makaron do spaghetti), a ostatnio wypróbowałam nawet z ryżem.





Smacznego,
       
           

3 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i komentarz :)